segunda-feira, 29 de novembro de 2010

Quatre Barres - Direcció de Josep Anton Vidal

Aquest espai, dedicat a tots els amics d'Estrolabio i, de manera molt especial, als que segueixen el nostre bloc des de les terres de parla catalana. Aquí parlarem de cultura lusòfona i de cultura catalana, i de les qüestions i els problemes que ens afecten als uns i als altres.



Países Catalães


Hoje, o nosso espaço “Quatre Barres” é dedicado aos leitores de língua galego-portuguesa. A expressão «Países Catalães» não será compreensível para todos – então a Catalunha não é o único país onde se fala o idioma catalão?

– Não, não é.

Segundo dados de 2004, o catalão é falado por aproximadamente dez milhões de pessoas divididas por diversos territórios – os Países Catalães.

Apesar da unidade histórica, cultural e linguística que os une, cada um desses territórios possui uma realidade geopolítica específica.

A Catalunha (em catalão, Catalunya), é uma nação integrada no Estado espanhol, com capital em Barcelona. A língua catalã é aqui falada nas formas dialectais oriental e ocidental.


A Catalunha do Norte (Catalunya del Nord), integrada no Estado francês, com capital em Perpinhão. O idioma catalão é falado sob a forma dialectal setentrional, ou rosselhonesa. Oportunamente, e também em atenção aos leitores lusófonos, publicaremos uma resenha da história da Catalunha e explicaremos por que motivo esta secção se chama “Quatre Barres”.

Os Países Catalães (em catalão, Països Catalans) são um conjunto de territórios de língua e cultura catalã situados no lado ocidental do mar Mediterrâneo. A saber:

A Catalunha, acima referida. O País Valenciano (País Valencià), que alguns preferem designar pela  denominação da actual comunidade autónoma (Comunitat Valenciana), com capital em Valência e onde a língua catalã, que é chamada oficialmente valencià no territorio desta comunidade, é falada na forma dialectal ocidental. As Ilhas Baleares (Illes Balears), com capital em Palma de Maiorca, onde o catalão é falado nas difenrentes formas dialectais insulares. A Faixa de Poente (Franja de Ponent), cuja cidade mais importante é Fraga, onde a variante oriental da língua catalã é falada sob  a forma dialectal norte-ocidental. Andorra (Andorra), com capital em Andorra-a-Velha, único estado independente onde o catalão é língua oficial. Algueiro (l'Alguer), na Sardenha, integrada no Estado italiano, onde o idioma é falado numa forma dialectal própria. El Carxe, onde a língua catalã é falada no dialecto meridional, ou valenciano.

Numa próxima ocasião falaremos da língua, da história e da cultura da Catalunha e dos Países Catalães.


Países Catalanes



Avui, el nostre espai "Quatre Barres" està dedicat als lector de llengua galaicoportuguesa. L'expressió "Països Catalans" resultarà potser extranya per a molts, però el fet és que Catalunya no és l'únic país on es parla la llengua catalana. No, no ho és.

Segons dades del 2004, el català el parlen aproximadament deu milions de personas que habiten diferents territoris – els Països Catalans. Malgrat la unitat històrica, cultura i lingüística que els uneix, cadascun d'aquests territoris posseeix un realitat geopolítica específica.

Catalunya és una nació integrada en l'Estat espanyol, amb capital a Barcelona. La llengua catalana s'hi parla en les variants dialectals oriental i occidental. La Catalunya Nord, integrada en l'Estat francès, té la capital a Perpinyà. S'hi parla el català septentrional o rossellonès. Oportunament, i també en atenció als lectors lusòfons, publicarem una ressenya de la història de Catalunya i explicarem el motiu pel qual aquesta secció porta el nom de "Quatre Barres".

Els Països Catalans són un conjunt de territoris de llengua i cultura catalana situats al costat occidental del mar Mediterrani:

Catalunya, a la qual ens hem referit més amunt. El País Valencià, que alguns prefereixen anomenar amb la denominació de la actual comunitat autònoma (Comunitat Valenciana), amb capital a València, en el qual la llengua catalana, que hi rep oficialment el nom de valencià al territori d'aquesta comunitat, s'hi parla en la forma dialectal occidental. Les illes Balears, amb capital a Palma o Ciutat de Mallorca, on el català es parla en las diferents formes dialectals insulars. La Franja de Ponent, que té Fraga com a ciutat més important, on es parla la varietat occidental de la llengua catalana, en la subvarietat nord-occidental. Andorra, amb capital a Andorra la Vella, és l'únic Estat independent en què la llengua oficial és el català. A la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya, integrada en l'Estat italià, s'hi parla una forma dialectal pròpia. A la comarca del Carxe, a la comunitat autònoma de Múrcia, s'hi parla el català occidental, en el subdialecte meridional o valencià.

Pròximament parlarem de la llengua, la història i la cultura de Catalunya i dels Països Catalans.

Sem comentários:

Enviar um comentário